Eetcafe de Boerderij - Ballum

De Boerderij. Sfeervol eetcafé in karakteristiek Ballum.

Lees meer
Camminghastraat
22
9162 EM
Ballum
0519-554214 / 06 82 96 85 14

Beschrijving

Eetcafé De Boerderij, gelegen in het mooie Ballum, staat voor heerlijk eten in een sfeervolle omgeving. 

De oorspronkelijke boerderij dateert uit 1775 en is enkele jaren geleden omgebouwd tot een bijzonder restaurant waar jong en oud zich thuis voelt.

LUNCH & DINER

Eetcafé De Boerderij heeft een zeer uitgebreide kaart voor diverse lunches en diners met keuze uit vlees, vis of vegetarisch. Daarnaast hebben we ook als specialiteit: proeverijtjes. Bij ons draait alles om proeven of delen van lokale- , nationale- en internationale minigerechtjes.

CATERINGSERVICE OP AMELAND

Geeft u een feest, borrel of een zakelijke vergadering op Ameland en bent u op zoek naar catering? Dan bent u bij Eetcafé De Boerderij aan het juiste adres. Wij vinden het belangrijk dat de gast tevreden is en passen onze catering dan ook volledig aan op uw wensen en het budget. Eetcafé De Boerderij biedt catering aan op heel Ameland, of het nou ter land, ter zee of in de lucht is.

SPECIALE WENSEN?

Vegetarisch? Glutenvrij? Lactose intolerant? Andere wensen? Meld het ons en we regelen het!

FEESTEN & PARTIJEN

Eetcafé De Boerderij een uitstekende gelegenheid voor het houden van feesten en partijen zoals bruiloften, borrels, recepties en verjaardagen. Zowel voor kleine als grote gezelschappen.

AMELANDS PRODUKT

Wij kiezen onze producten zorgvuldig uit. Eetcafé De Boerderij heeft het keurmerk van het Amelands Produkt. Wij hebben producten die op ambachtelijke en duurzame wijze door op Ameland gevestigde bedrijven zijn geproduceerd, van pure eilander grondstoffen. Ook biologische producten maken onderdeel uit van ons aanbod.

Kenmerken

Eten en Drinken

 • Restaurants
 • Vegetarisch
 • Kinderen
 • Wereldkeuken
 • Fast food
 • Lunch
 • Thee en koffie
 • Nederlands
 • Lokaal eten

Publiek

 • Volwassenen
 • Groep

Interesses

 • Een snelle hap
 • Zakelijk
 • Culinair genieten
 • Levering en afhaalmaaltijden
 • Drankje voor het eten
 • Lokale producten

Kaart & omgeving

Ballum

Ballum is een esdorp, ontstaan in de Middeleeuwen. Het is het kleinste dorp van Ameland met haar ca. 370 inwoners en ligt in het midden van het eiland. In de oude straten van Ballum staan kleine boerderijen en Amelander huizen, met de kenmerkende vlechtingen in de geveltoppen, tandlijstjes en friezen, die goed bewaard zijn gebleven.

Ballum heeft, als enige dorp van Ameland, een eigen vlag met het dorpswapen. Het wapen zou in de jaren 80 toegekend zijn aan het dorp, maar de administratie is verloren gegaan. Hierop werd het wapen in 2015 opnieuw toegekend. Er werd hierbij een nieuw ontwerp gemaakt voor de vlag van Ballum. De blazoenering van het wapen luidt als volgt: "In blauw een gouden gekanteelde burchttoren met twee vensters, geopend en verlicht van het veld; een gouden schildhoofd met een liggende zwarte kam met tanden aan beide zijden". De heraldische kleuren zijn: azuur (blauw), goud (geel) en sabel (zwart). 

Symbolisch:  De Burchttoren staat voor het Camminghaslot, een state, die bewoond werd door de familie Van Cammingha. Leden van dit geslacht bestuurden Ameland van 1486 tot 1680 als vrijheer. Kam: ontleend aan het wapen van de familie Van Cammingha, De kleurstelling is overgenomen van het wapen van Ameland.

In Ballum staat het Gemeentehuis van Ameland, op de plek waar voorheen het Cammingha Slot stond (in 1400 gebouwd door Ritske Jelmera). De Heren van Ameland, de Van Cammingha's, waren de bewoners en ooit Vrij- en Erfheren van Ameland. De familie Van Cammingha bleef 200 jaar regeren over het eiland (1486 tot 1680). Zij hebben invloed gehad op de taal die op het eiland wordt gesproken, een soort Stadsfries. De laatste Van Cammingha van de Amelandtak stierf in 1681. Het eiland kwam in 1704 via Johan Willem Friso in handen van de Oranjes en erfde de titel Vrij- en Erfheer van Ameland. Sinds de inhuldiging op 30 april 2013 draagt Koning Willem-Alexander deze titel.

Het slot was op een duin gebouwd en rees boven het dorp uit. Een baken voor de zeevaarders. Op de begraafplaats, naast het Gemeentehuis, in het baarhuisje van Ballum ligt op de vloer een grafsteen van Wytso van Cammingha. Het slot werd in 1828 afgebroken. In het Sorgdragers Museum (Hollum) wordt een animatiefilm vertoond van het Cammingha Slot.

De zekerheid van: