Schoonste stranden van Ameland > De Blauwe Vlag 2020

In 2020 hebben de stranden de Blauwe Vlag gekregen: deze hebben aangetoond schoon en veilig te zijn. Het strand van Ameland is het schoonste van Nederland. Het Waddeneiland is de winnaar van de Schoonste Strand Verkiezing.

De jury roemt het strand vanwege de ,,onvoorstelbare kwaliteit’’. Alles klopte op Ameland: van paviljoen tot parkeerplaats en van de vloedlijn tot de strandopgangen. Op het strand van Ameland zijn diverse schoonmaakacties gehouden.

De inspecties van de jury vonden vanwege het coronavirus later plaats dan gebruikelijk. In totaal zijn er 71 inspecties op 36 locaties gehouden.

Ameland viel nog een keer in de prijzen: strandpaviljoen Sjoerd is het duurzaamste van Nederland, aldus de jury. ,,We willen niet over vijftien jaar een vlot zijn dat op de Noordzee drijft’’, zegt exploitant Floris Oud. ,,Ons verpakkingsmateriaal is biologisch afbreekbaar - al ruim tien jaar. We hebben zonnepanelen en -collectoren en verbruiken veel minder energie dan andere strandpaviljoens.’’

De blauwe vlag is een exclusief eco-label dat wordt uitgereikt aan stranden, met als doel om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van de Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkennings- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit.

 

De zekerheid van: