Ga naar hoofdinhoud

Grimbeltje

Beschrijving

Grimbeltje is een 4-persoons bungalow in vakantiepark Roosdunen bij Ballum. Het ligt op 10 minuten lopen van het dorp en van het strand.Grimbeltje ligt op bijna 1200 m2 eigen grond.De ruime en beschutte tuin maakt het heerlijk toeven in de zomer, er is altijd wel ergens zon als schaduw te vinden. Bij Grimbeltje is gebruik van het openluchtzwembad gratis van mei tot en met september.

Dekens en dekbedden aanwezig. TV.

Geweldig
8,6
3 reviews
Ligging ten opzichte van strand en Ballum. Heerlijk rustig, ruimte rondom huisje.
M.A. (NL)
Internet aanwezig

Kenmerken

Algemeen

Aantal personen (minimum): 1
Aantal personen (maximum): 4
Aankomsttijd: 15:00
Vertrektijd: 10:00
Perceelgrootte: 1198 m²
Accommodatietype: Vakantiehuis
1 badkamer
2 slaapkamers
Kindvriendelijk
Huisdieren in overleg
Internet aanwezig
Zuidelijke ligging

Buitenvoorzieningen

Buitenverlichting.
Parasol(s)
Parkeerplaats(en) (1)
Privé oprit
Terrasmeubelen
Tuin
Tuinstoel(en) (6)
Tuintafel(s) (2)
Picknicktafel
Grasveld

Audio / internet

TV (1)
Duitse TV zender(s)
Nederlandse TV zender(s)
Internetaansluiting
Internet via glasvezel
Kabel TV aansluiting
WIFI
Smart TV

Spelletjes

(Bord)spellen
Boeken

Privacy

Privacy

Verwarming

Centrale verwarming

Overig

Stofzuiger
Filter koffiezetapparaat
Nespresso koffiezetapparaat

Indeling

Kamer

Woonkamer
Begane grond
PVC
Oppervlakte: 16 m²
3-zitsbank
Eettafel
Eetkamerstoel (4)
Stoel(en) (2)

Slaapkamer

Begane grond
PVC
Oppervlakte: 10 m²
Dekbedden
1-persoons dekbed
Kussen(s)
Bureau
Kledingkasten
Spiegel
Wastafel
2 x Eenpersoonsbed (80 x 200)

Slaapkamer

Begane grond
PVC
Oppervlakte: 12 m²
2-persoons dekbed
Bureau
Kledingkasten
Spiegel
1 x Tweepersoonsbed (160 x 200)

Badkamer

Begane grond
Tegels
Oppervlakte: 5 m²

Kaart & omgeving

Ballum

een esdorp dat in het midden van het eiland ligt en is ontstaan in de Middeleeuwen.

Het is het kleinste van de 4 dorpen met haar ca. 370 inwoners. In de oude straten van Ballum staan kleine boerderijen en Amelander huizen, met de kenmerkende vlechtingen in de geveltoppen, tandlijstjes en friezen, die goed bewaard zijn gebleven.

Met zijn vele monumentale huisjes is het bijna een openlucht museum. Opmerkelijk dat juist dit minidorpje het bestuurlijk centrum van Ameland is. 

Ballum heeft, als enige dorp van Ameland, een eigen vlag met het dorpswapen. Het wapen zou in de jaren 80 toegekend zijn aan het dorp, maar de administratie is verloren gegaan. Hierop werd het wapen in 2015 opnieuw toegekend. Er werd hierbij een nieuw ontwerp gemaakt voor de vlag van Ballum. De blazoenering van het wapen luidt als volgt: "In blauw een gouden gekanteelde burchttoren met twee vensters, geopend en verlicht van het veld; een gouden schildhoofd met een liggende zwarte kam met tanden aan beide zijden". De heraldische kleuren zijn: azuur (blauw), goud (geel) en sabel (zwart). 

Symbolisch:  De Burchttoren staat voor het Camminghaslot, een state, die bewoond werd door de familie Van Cammingha. Leden van dit geslacht bestuurden Ameland van 1486 tot 1680 als vrijheer. Kam: ontleend aan het wapen van de familie Van Cammingha, De kleurstelling is overgenomen van het wapen van Ameland.

Opmerkelijk dat juist dit minidorpje het bestuurlijk centrum van Ameland is. Het gemeentehuis staat ongeveer op de plek waar voorheen het twee eeuwen geleden Cammingha Slot stond (in 1400 gebouwd door Ritske Jelmera). Ameland bleek eeuwenlang een soort ministaatje te zijn met zijn eigen wetten en regels. De Heren van Ameland, de Van Cammingha's, waren de bewoners en ooit Vrij- en Erfheren van Ameland. De familie Van Cammingha bleef 200 jaar regeren over het eiland (1486 tot 1680). Zij hebben invloed gehad op de taal die op het eiland wordt gesproken, een soort Stadsfries. De laatste Van Cammingha van de Amelandtak stierf in 1681. Het eiland kwam in 1704 via Johan Willem Friso in handen van de Oranjes en erfde de titel Vrij- en Erfheer van Ameland. Sinds de inhuldiging op 30 april 2013 draagt Koning Willem-Alexander deze titel.

Het slot was op een duin gebouwd en rees boven het dorp uit. Een baken voor de zeevaarders. Op de begraafplaats, naast het Gemeentehuis, in het baarhuisje van Ballum ligt op de vloer een grafsteen van Wytso van Cammingha. Het slot werd in 1828 afgebroken. In het Sorgdragers Museum (Hollum) wordt een animatiefilm vertoond van het Cammingha Slot.

Contact