Atlantikwall > Bunkers in de Tonneduinen

De bunkers op Ameland maken oorspronkelijk deel uit van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep van de Noorse tot de Zuid-Franse kust. Deze linie moest een grootschalige invasie van de geallieerden voorkomen. Deze bunkers maken samen met het bunkermuseum (een onbemand museum te vinden in de duinen ten westen van de vuurtoren in Hollum, entreeruimte is het naast gelegen voormalige vakantiehuisje "Donax") deel uit van een bunkerroute die volgend jaar via een app door wandelaars en fietsers gevolgd kan worden.

In de Tonneduinen ten westen van Hollum, tegenover het Paardengraf, zijn twee bunkers zichtbaar. Een deel van de toegangsweg is vrij gegraven. Deze bunkers worden met een deur afgesloten en zijn niet voor het publiek toegankelijk. De bunkers worden wel afgesloten maar niet ingericht waardoor de bezoekers de duisternis en de kilte in moeten. Een heel andere ervaring dan een bezoek aan het ingerichte bunkermuseum. Mogelijk dat nog een kleine bunker in het Hollumer bos wordt opengesteld.

Op 9 plaatsen op Ameland bouwden de Duitsers verdedigingswerken tegen een geallieerde invasieleger. Het zwaartepunt van de verdedigingslinie lag in de duinen westelijk van Hollum. Op Ameland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 105 bunkers en andere objecten, waaronder bunker, schijnwerpers, aggregaat-stations en Tobroeks gebouwd. Na de oorlog zijn de meeste bunkers en objecten gesloopt of onder het zand geschoven. Er zijn nu nog 7 zichtbaar waarvan de museumbunker ook deel uitmaakt. De Tobroek op het Engelsmanduin wordt niet opengesteld. De ingang en de gevechtskoepel zijn afgesloten met een traliewerk. Wel kunnen de bezoekers van bovenaf zien hoe de Tobroek er aan de binnenkant uitziet. Bij de Tobroek zal een bord worden geplaatst waarop in 3D een doorkijk wordt gegeven van alle bunkers rondom de Engelsmanduin. 

Bron: Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland

De zekerheid van: