Het Oerd - De Hôn

Een van de parels van de Waddeneilanden, de kroon op Nederland: Ameland is de A van TVTAS, een van de noordelijkste eilandjes van Nederland. Als je als toerist hier eenmaal aan hebt geroken, kom je weer terug naar het eiland, het werkt verslavend. De unieke geur van het Wad, de zeelucht, de natuur en de stilte werken heel kalmerend. Zo dicht bij huis en toch ver weg. Het begint al bij de overtocht via de Waddenzee.

Ameland biedt veel natuurgebieden: Heidevelden, duinen, (duin) weiden, kwelders, strandvlakten, drassige gebieden, bossen, weidevogelreservaten en eendenkooien. Kortom bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers.

Even voorbij restaurant 't Koaikers Huus houdt de bewoonde wereld op. Er liggen daarna alleen nog maar kilometers natuur en een wandelpad dat je er doorheen brengt. "Het Oerd" heet deze trekpleister voor wandelaars, naar een dorpje dat ooit in de golven verdween. Samen met de Hon en de Kooikersduinen vormt het Oerd een 1100 ha groot natuurgebied: Oost-Ameland. De 'blauwepaaltjeswandeling' van 4 km passeert oude, bijna boomloze duinen, moerassen en kwelders. En vogels. Duizenden kwetterende zilvermeeuwen, kiekendieven en grutto's. Amelands eldorado voor vogelspotters. Vanaf uitkijkpunt Oerdblinkert, de hoogste duin (24 m) hebben een weids zicht op dit magnifieke stukje Ameland.

Het Duingebied 't Oerd (Oost-Ameland) is het grootste natuurgebied van Ameland. Het heeft hoge duinen, maar ook duinvalleien. Vogelaars komen hier helemaal aan hun trekken, want hier leven duizenden vogels. Het thuisland van de vele zilvermeeuwen, de wulp, tapuit, kluut en visdief. Bij de Hon tref je bovendien een lepelaarskolonie. En spot je de blauwe Kiekendief. Op het hoogste duin (Oerdblinkert) heb je een overweldigend uitzicht over het Wad. Er groeien zeldzame planten en paddestoelen, en vele soorten vogels en vlinders. Wandelend of op de fiets heel goed bereikbaar. Dit gebied bestaat uit de Kooi-oerd stuifdijkduinen, 't Oerd en de Hon. Vanaf daar begint een wandeltocht van ca.1,5 uur. Maak vanaf het fietspad een korte wandeling naar het strand aan de Noordzee kant. In de maanden mei - juni geniet je al fietsend van de kleurrijke natuur met zijn vele diverse soorten bloemen. In de duinen leven meer dan 20 soorten dagvlinders en 60 soorten nachtvlinders! En geniet je van de fauna, de vele vogelsoorten tijdens het broedseizoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zekerheid van: