Hollum

is het meest westelijke dorp op Ameland. In 2020 genomineerd tot een van de 5 mooiste dorpen van Nederland: authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en de verhouding tussen bebouwing en groen en het recreatieve aanbod. Met maar liefst 53 rijksmonumenten.

Boerderijen worden afgewisseld door 17de eeuwse commandeurswoningen en tussen de huizen door zie je de duinen of de waddendijk opdoemen. Een waddendorp met kapiteinshuizen, een molen en een vuurtoren als uit een kinderboek. De historie galmt over het kerkhof waar walvisvaarders hun laatste rustplaats vonden. Walvisbotten vormen een tuinhek, voor de dramatisch omgekomen paarden van de reddingsbrigade werd een graf aangelegd en de Tweede Wereldoorlog huist in de bunkers in de duinen. De commandeurswoningen zijn makkelijk te onderscheiden. Ze hebben nagenoeg altijd een jaartal op de gevel staan en je kunt aan de wijze waarop de waterlijsten zijn ingemetseld zien wie er woonde. Een dubbele waterlijst met muizentandjes (de hoek van de steen steekt naar buiten) betekende dat het huis van een schipper (of commandeur) was. Heeft de geval één richel met muizentandjes, dan woonde hier een stuurman.

Hier vindt u:

  • het Maritiem Centrum Abraham Fock, waar de Paardenreddingboot Abraham Fock is onder gebracht. Vanuit hier begin de frequent (in hoogseizoen 2x per maand) gehouden Demonstratie Paardenreddingboot via het Tjettepad door duinen naar het Wad.
  • Het Sorgdrager Museum (cultuur en historie van Ameland)
  • Bunkermuseum in de duinen richting de Vuurtoren Bornrif.
  • (Stelling-)Molen De Verwachting, waar meel wordt gemalen en mosterd gemaakt. Regelmatig worden demonstratie gehouden. Vanzelfsprekend kun je in het winkeltje een ruim assortiment ambachtelijk gemaakte producten te kopen.
  • Vuurtoren Bornrif (1880), aan de rand van het dennenbos. Deze heeft de grootste lichtsterkte van de vuurtorens op de Waddeneilanden.
  • Golfbaan Ameland (linkse baan) met 9 holes en een Par 3 baan.
  • Kabouterdorpje in Hollumerbos voor de kleintjes
De zekerheid van: