"Strand" (Natuurfilmer Ruben Smit)

Kijk en geniet hier al van de prachtige documentaire:

Strand

 

Het strand is een dynamische plek, maar ook een plek vol gevaren: “het strand is één van de meest heftige leefgebieden op aarde. In de zomer een woestijn, in de winter een poolgebied”, vertelt natuurfilmer Ruben Smit, lopend over het strand van de Langevelderslag, terwijl er aan de kust bijna windkracht 8 staat. Het strand is tegelijkertijd het leefgebied van vele planten en dieren. In de nieuwste, 45 minuten durende documentaire van Ruben Smit is te zien hoe alleen de allersterkste organismen hier kunnen overleven.

Vanaf de veerboot op weg naar een Waddeneiland oogt het landschap vaak verstild. Bij eb door de eindeloos glinsterende zandplaten, bij vloed door een mooi egaal wateroppervlak. Wat meeuwen rond de boot; met wat geluk zie je in de verte een zeehond op een plaat. Niets doet vermoeden dat dit een dynamisch natuurgebied is met een ongekende rijkdom aan flora en fauna. De Waddenzee krioelt van het leven: onder, boven en rond het water leven meer dan 100.000 soorten planten en dieren.

Bezoek Ameland, één van de parels in ons Werelderfgoed Waddenzee: ons mooi stukje buiten-land, als je op zoek bent naar meer ruimte, rustige gebieden en accomodaties van particuliere eigenaren. Op Ameland kun je de drukte mijden. 

Een lang weekend voelt als tien dagen. En trek je bij je vakantieplanning niets aan van de jaargetijden, want ook buiten het hoogseizoen slaagt Ameland er altijd in je te verleiden tot een snelle terugkeer.

Ameland met een eigen bijzonder karakter heeft een uitnodigend en wijds strand met brede beschermende duinenrijen -waarachter de karakteristieke historische dorpjes Hollum, Ballum, Nes (het bruisende middelpunt van Ameland) en Buren liggen- met daarachter landerijen en de kwelders. Hier kun je de natuur puur beleven, de steeds veranderende duinen, de kracht van de zee en de volle wind. 

 

De zekerheid van: