Vitamine W Waddeneiland Ameland > de heilzame werking van de zon, zee en strand

Na een bezoek aan het strand voelen mensen zich kalmer, frisser en positiever. De zee beperkt stress én moedigt onbewust lichaamsbeweging aan. Bewegen heeft nog een groot voordeel. Door lichamelijke inspanning komt er in de hersenen een stof vrij, die een prettig gevoel stimuleert en stress verlaagt. De stof die bij lichamelijke activiteit vrijkomt is de neutrotransmitter dopamine.

1. Zeelucht als medicijn, dat je kunt inademen, door de minerale zouten.

2. Het ruisen van de golven: Natuurlijke geluiden worden van oudsher herkend als veilig.

3. Het zien van de horizon.

4. Zwemmen in zeewater is heilzaam. De golven masseren je lichaam en door te zwemmen krijg je soepele gewrichten. Daarbij is de zeelucht goed voor de bronchiën.

5. Wandelen langs het strand is nog gezonder dan wandelen in het bos. Door op bloten voeten door zand te lopen, stimuleer je de zenuwuiteinden, sterk je de spieren in je voeten en neem je de natuurlijke frequentie van de aarde aan: Earthing.

6. Zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D. De meest zonnige plek van Nederland is op de Wadden. Tijdens het zonnen komt ook stikstofmonoxide uit de huid in de bloedbaan. Het is een soort hormoon dat bloeddrukverlagend werkt. Een door de zon opgewarmd lichaam merkt ook nog eens een stressverminderend effect.

7. Uitwaaien en schone lucht. Uitwaaien is goed voor ons. De lucht bevat op de Waddeneilanden 30 procent minder fijnstof dan in de Randstad, zodat een hap waddenlucht goed voor de longen is. Voormensen die gevoelig zijn voor hooikoorts is een wandeling langs de waterkant een verademing, want daar zitten beduidend minder pollen in de lucht dan in het binnenland van Nederland. De Wadden met zoveel minder pollen als minder fijnstof doen mensen met COPD goed. Het zout in de zeelucht geeft ook nog eens extra ruimte in de longen.

 

De zekerheid van: